Uluslararası Lisansüstü Eğitim Sempozyumu
Modern çağdan itibaren, ister uygulamalı bilimler, ister insan olgusunun araştırılmasına dair diğer bilimlerle bağlantılı olsun, bilimin sayısız sektöründe ve çeşitli disiplinlerde muazzam bir bilgi artışı olmuştur. Bu bilgi artışı, çalışılabilecek disiplinlerin yelpazesinin genişlemesinin yanı sıra bilimsel ve beşeri olayları çeşitli açı ve perspektiflerden ele almada kullanılabilecek yeni araştırma yöntemlerinin geliştirilmesiyle sonuçlandı. Hem canlı bir varlık hem de tarih ve mevcut durumla bağlantılı toplumsal bir olgu olarak insana odaklandıkları için vahiy kaynaklı ilimler ve beşeri bilimler bu alanların en önemlileri arasında yer almaktadır.
Bu yüzden, Batı'da geliştirilen modern bilgi ve yöntemlerin yanı sıra, her iki disiplinin de nesiller boyu biriken uzun bir bilimsel katkı geçmişine sahip olduğu göz önüne alındığında, bu iki disiplinin nasıl bir etkileşim içine girdiğini ve yeni araştırma alanları yaratmak için nasıl bir araya getirilebileceklerini araştırmak önem arzetmektedir. Müslüman araştırmacı, insan anlayışını geliştirmek ve bir bütün olarak birey ve toplum üzerinde olumlu etkilere sahip olmak için eski ve mevcut bilgi mirasını incelemeye insanlar arasında en layık kişidir.
Vahiy kaynaklı ilimlerin ve beşeri bilimlerin entegrasyonunun en önemli temellerinden biri vahyi ve kainatı okumaktır; ki bu bir yandan uzlaşmanın esasını oluşturur, diğer yandan da denilebilir ki ictihad, mevcut durumun gerekleri, toplumun özellikleri ve sosyal değişiminin gözetilmesi uyarınca gerçekleşir. Makasid odaklı görüşün somut hale gelmesi ise kitap ve sünnet nasslarının dikkatlice okunması, bu okumanın bireyin psikolojisini ve sosyal olguları anlamayla ilişkilendirilmesi, değerlerin, ahlakın, örf ve geleneklerin gözetilmesi, sonra da olay ve olgulara uygun illetlendirmenin yapılması, ve ardından sosyal değişim ve reforma çalışılmasıyla mümkündür.
Bu amaçla, hem Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi Abdulhamid Ebu Süleyman Vahiy Bilgileri ve Beşeri Bilimler Fakültesindeki Kuran ve Sünnet Çalışmaları Bölümü, hem de Türkiye'deki Karabük Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi genel olarak tüm araştırmacıları, özellikle yükseköğrenimdeki öğrencileri vahiy kaynaklı ilimlerle beşeri bilimler arasındaki bilişsel entegrasyonla ilgili en önemli araştırma düşüncelerini ortaya koymak ve bu alana has en mühim proje ve algıları sunmak için işbu bilimsel sempozyuma katılmaya davet etmektedir.
Detaylar için tıklayınız.